ügyvédi blog

kovigjøg

kovigjøg

D.95/15/2021. - Aránytalanul alacsony ár és a munkajog

2021. szeptember 06. - Ig K
D.95/15/2021.: (...) az ajánlatkérő aránytalanul alacsony árra, és ezzel összefüggésben az indokolás megfelelőségére vonatkozó vizsgálati kötelezettsége kiterjed a munkajogi jogszabályok ajánlattevő általi betartásának vizsgálatára is. Ebbe a körbe tartoznak különösen az Mt. szabályai, annak is az ajánlati árral leginkább összefüggő, a munka- és pihenőidőre, a munkaszüneti napokon, illetve az éjszaka történő munkavégzésre, valamint a munkabérre, bérpótlékokra vonatkozó előírásai. Ezen – a munkabérköltséget nagymértékben befolyásoló – szabályok ajánlattevő általi betartását akkor tudja az ajánlatkérő érdemben vizsgálni, ha az ajánlattevő erre vonatkozóan is minden tényt, adatot, kalkulációt a rendelkezésére bocsát az indokolásban.
(...) 73. A Döntőbizottság (...) megállapította, hogy az ajánlatkérő – a (...) kiegészítő árindokolás kérés, továbbá a (...) felvilágosítás és kiegészítő indokolás kérés során – az ajánlati ár elfogadhatósága körében a továbbiakban nem tette vizsgálódása tárgyává a fejlesztési feladatokat egyedül végző T.Gy. munkavállaló alkalmazásának munkajogi feltételeit, azaz az ajánlati árat esetlegesen befolyásolható munkajogi szabályok érvényesülését. Az indokolás és felvilágosítás kérések nem terjedtek ki arra, hogy a munkavállaló munkabére kapcsán érvényesülnek-e további, például a bérezést és ekként az ajánlati árat is befolyásoló körülmények, mint hogy a munkavállaló munkaszerződésében kerültek-e kikötésre pl. különböző bérpótlékok. Az ajánlatkérő ezekről vagy bármilyen olyan munkajogi körülményről, amelyek befolyásolhatják az ajánlati árat, illetve önmagában a Mt. szabályainak megfelelő érvényesüléséről azonban nem győződött meg. Különösen arra figyelemmel sem, hogy T.Gy. vezető állású munkavállalóként kötött munkaszerződése a munkajogi általános szabályoktól számos ponton eltérhet. Ezen – az Mt. szabályaitól esetlegesen eltérő – rendelkezésekről és az ajánlati árat befolyásoló szerepükről akkor tudott volna alappal meggyőződni, ha az árindokolás kérések során T.Gy. szakember M.Kftvel kötött érvényes munkaszerződését is rendelkezésre kéri bocsátani.

A bejegyzés trackback címe:

https://kovigjog.blog.hu/api/trackback/id/tr2516681352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása